Urządzenia i Akcesoria
Dwa chłodniki: szparagowy z groszkiem i buraczano-pomidorowy
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz.
12 porcji
Składniki
-
200 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
-
2 ząbki czosnku
-
85 g oliwy z oliwek, extra virgin
-
200 g jabłek, zielonych np. odmiany Granny Smith, nieobranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 0,5-1 cm kostkę
-
250 g ogórka bez skórki i nasion, 150 g pokrojonego w 0,5-1 cm kostkę, 100 g pokrojonego na kawałki
-
55 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
100 g jogurtu naturalnego100 g jogurtu greckiego
-
2 - 2 ½ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
5 g mięty, świeżej tylko liście, plus liście z 3 gałązek, grubo posiekane
-
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
20 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
-
15 g miodu
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
¾ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
1 pęczek białych szparagów, obranych, bez twardych końcówek (300 g),1 pęczek zielonych szparagów bez twardych końcówek (300 g),
-
400 g zielonego groszku, mrożonego (patrz wskazówka)
-
600 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
300 g czerwonych buraków, gotowanych pokrojonych na kawałki
-
500 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
-
100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
150 g wody mineralnej, niegazowanej
-
80 g oliwy z oliwek, extra virgin (patrz wskazówka)
-
150 g liści szpinaku baby, świeżych
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
456.5 mg
Białko
4.9 g
Kalorie
918.3 kJ /
219.5 kcal
Tłuszcz
14.7 g
Błonnik
4.9 g
Tłuszcz nasycony
2.2 g
Węglowodany
19.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Karkówka jagnięca (sous-vide) z sosem tahini i olejem miętowym (z osłoną noża miksującego)
13 godz.
Pstrągi z warzywami na parze; Mus twarogowy z sosem z owoców jagodowych
55 min
Ozdoby z piernika
3 godz. 40 min
Kremowy żurek z białą kiełbasą
45 min
Wegańskie mini Pavlovy z owocami
2 godz. 45 min
Ananasowe carpaccio z różowym sorbetem (TM5)
20 min
Cytrynowe skrzydełka z ryżem z warzywami (z osłoną noża miksującego)
40 min
Sałatka warzywna z kurczakiem i miętowym winegretem
1 godz.
Zupa krem z pora i ziemniaków, polędwiczki drobiowe z sosem velouté
45 min
Wolno gotowane klopsiki drobiowe ze smażonymi ziemniakami w sosie (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 10 min
Pierożki na parze z wieprzowiną
1 godz.
Boeuf Stroganow
1 godz.