
Urządzenia i Akcesoria
Żurek z trawą cytrynową i wasabi
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
grzybów shiitake, suszonych przekrojonych na pół10 - 15 g
-
wrząca woda do namoczenia grzybów
-
cebuli przekrojonej na pół80 g
-
ząbki czosnku1 - 2
-
oleju20 g
-
łodygi trawy cytrynowej lekko rozbite tłuczkiem2
-
ziemniaków pokrojonych w 1,5-2 cm kostkę300 g
-
wody700 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
jajka dokładnie umyte4
-
zakwasu na żurek gotowego (patrz wskazówka) lub wykonanego samodzielnie300 g
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
proszku wasabi1 łyżeczka
-
śmietany, min. 30% tłuszczu50 g
-
łososia wędzonego na zimno (ok. 80 g), pokrojonego w paski4 plastry
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
528.8 kcal /
2212.5 kJ
Białko
20.5 g
Tłuszcz
16.4 g
Węglowodany
77.9 g
Błonnik
11.3 g
Tłuszcz nasycony
5.5 g
Sód
536.2 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

WIELKANOC VI
10 Przepisów
Polska
Polska