Urządzenia i Akcesoria
Żurek z trawą cytrynową i wasabi
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
10 - 15 g grzybów shiitake, suszonych
-
wrząca woda do namoczenia grzybów
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
20 g oleju
-
2 łodygi trawy cytrynowej, świeże lekko rozbite tłuczkiem (patrz wskazówka)
-
300 g ziemniaków pokrojonych w 1,5-2 cm kostkę
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
4 jajka dokładnie umyte
-
700 g wody
-
300 g zakwasu na żurek gotowego (patrz wskazówka) lub wykonanego samodzielnie
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2 łyżeczki pasty wasabi1 łyżeczka proszku wasabi
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
4 plastry łososia wędzonego na zimno (ok. 80 g), pokrojonego w paski
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
536.2 mg
Białko
20.5 g
Kalorie
2212.5 kJ /
528.8 kcal
Tłuszcz
16.4 g
Błonnik
11.3 g
Tłuszcz nasycony
5.5 g
Węglowodany
77.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC VI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zupa rybna z kolendrą
45 min
Węgierska zupa rybna (Halászlé)
55 min
Tajska zupa Tom Yum ze spiralizowaną cukinią (TM5)
45 min
Wegańska zupa grzybowo-porowa z dzikim ryżem
45 min
Wegański ziołowy „ser” à la feta
12 godz. 10 min
Makaron z cukinii z krewetkami w orientalnym sosie (TM6, TM7)
25 min
Koreański makaron japchae (TM6, TM7)
1 godz. 15 min
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM6, TM7)
35 min
Bezglutenowe naleśniki z kaczką po pekińsku
8 godz. 50 min
Chłodnik z tartymi warzywami (TM5)
1 godz. 15 min
Dwa chłodniki: szparagowy z groszkiem i buraczano-pomidorowy
3 godz.
Grzybowa bruschetta z jesiennymi warzywami
20 godz.