
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 - 15 g grzybów shiitake, suszonych przekrojonych na pół
- wrząca woda do namoczenia grzybów
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 2 łodygi trawy cytrynowej lekko rozbite tłuczkiem
- 300 g ziemniaków pokrojonych w 1,5-2 cm kostkę
- 700 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 4 jajka dokładnie umyte
- 300 g zakwasu na żurek gotowego (patrz wskazówka) lub wykonanego samodzielnie
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka proszku wasabi
lub 1 - 2 łyżeczki pasty wasabi - 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 4 plastry łososia wędzonego na zimno (ok. 80 g), pokrojonego w paski
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 528.8 kcal / 2212.5 kJ
- Białko
- 20.5 g
- Tłuszcz
- 16.4 g
- Węglowodany
- 77.9 g
- Błonnik
- 11.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.5 g
- Sód
- 536.2 mg