Żurek z trawą cytrynową i wasabi

Żurek z trawą cytrynową i wasabi

3.8 17 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 10 - 15 g grzybów shiitake, suszonych
  • wrząca woda do namoczenia grzybów
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 2 łodygi trawy cytrynowej, świeże lekko rozbite tłuczkiem (patrz wskazówka)
  • 300 g ziemniaków pokrojonych w 1,5-2 cm kostkę
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 4 jajka dokładnie umyte
  • 700 g wody
  • 300 g zakwasu na żurek gotowego (patrz wskazówka) lub wykonanego samodzielnie
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka proszku wasabi
    1 - 2 łyżeczki pasty wasabi
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 4 plastry łososia wędzonego na zimno (ok. 80 g), pokrojonego w paski
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 528.8 kcal / 2212.5 kJ
Białko 20.5 g
Tłuszcz 16.4 g
Węglowodany 77.9 g
Błonnik 11.3 g
Tłuszcz nasycony 5.5 g
Sód 536.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...