Żurek z trawą cytrynową i wasabi

Żurek z trawą cytrynową i wasabi

3.8 17 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • grzybów shiitake, suszonych przekrojonych na pół
    10 - 15 g
  • wrząca woda do namoczenia grzybów
  • cebuli przekrojonej na pół
    80 g
  • ząbki czosnku
    1 - 2
  • oleju
    20 g
  • łodygi trawy cytrynowej lekko rozbite tłuczkiem
    2
  • ziemniaków pokrojonych w 1,5-2 cm kostkę
    300 g
  • wody
    700 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • jajka dokładnie umyte
    4
  • zakwasu na żurek gotowego (patrz wskazówka) lub wykonanego samodzielnie
    300 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • proszku wasabi
    1 łyżeczka
    1 - 2 łyżeczki pasty wasabi
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    50 g
  • łososia wędzonego na zimno (ok. 80 g), pokrojonego w paski
    4 plastry
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 528.8 kcal / 2212.5 kJ
Białko 20.5 g
Tłuszcz 16.4 g
Węglowodany 77.9 g
Błonnik 11.3 g
Tłuszcz nasycony 5.5 g
Sód 536.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...