Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 1 ½ łyżeczki curry, mielonego
- 20 g oleju
- 300 g papryk, różnokolorowych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 900 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone -
śmietana, 18% tłuszczu, do dekoracji
lub crème fraîche, min. 30% tłuszczu, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 811.8 kJ / 194 kcal
- Białko
- 9.8 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 4.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Sód
- 619.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Grecka zupa z soczewicy
40 min
Zupa z zielonej soczewicy i papryki
40 min
Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów
55 Min
Zupa z czerwoną soczewicą
45 Min
Brokułowa zupa z soczewicą
25min
Zupa krem z brokułu z grzankami
45 Min
Pikantna zupa z soczewicy i faszerowane ziemniaki
1h
Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy
45 Min
Jesienna zupa z pieczonego kalafiora i soczewicy
50min
Zupa krem z buraków
45 Min
Krem marchewkowo-imbirowy z soczewicą
50min
Gulasz z soczewicy i warzyw korzeniowych
30min