Urządzenia i Akcesoria
Tofu po koreańsku
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 porcje
Składniki
Panierka
-
160 g napoju migdałowego, niesłodzonego
-
120 g mąki kukurydzianej
-
80 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka czosnku, granulowanego
-
1 łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos
-
5 ząbków czosnku
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
60 g octu ryżowego
-
60 g syropu z agawy
-
30 - 50 g koreańskiej pasty chili gochujang (patrz wariant)
-
30 g ketchupu
-
20 g oleju sezamowego
-
20 g sosu sojowego ciemnego
Ryż i brokuły
-
1000 g wody
-
1 ½ łyżeczki soli
-
300 g ryżu białego, długoziarnistego
-
350 g różyczek brokułu (ok. 1 szt.)
Tofu
-
400 g tofu, średnio twardego uprzednio odciśniętego na papierowych ręcznikach przez 30 min (patrz wskazówka), następnie pokrojonego w 2 cm kostkę
-
olej do głębokiego smażenia
-
2 zielone cebulki ze szczypiorkiem posiekane, do dekoracji
-
ziarna sezamu do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
30 g
Kalorie
3791 kJ /
900 kcal
Tłuszcz
24 g
Węglowodany
135 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WEGAŃSKA KUCHNIA
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1 godz.
Wegetariańskie zielone curry z ryżem
50 min
Wegańskie burrito i salsa pomidorowa z ananasem
2 godz. 5 min
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
55 min
Szarpany jackfruit BBQ
25 min
Zupa miso z warzywami
30 min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 min
Zupa z kimchi i tofu
30 min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30 min
Koreański ramen z tofu
50 min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 min