Zupa pomidorowa jak u babci
TM6 TM5

Zupa pomidorowa jak u babci

4.8 (3.5K ocen)

Składniki

  • 350 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, pietruszki, selera, pora), pokrojonych na kawałki
  • 1100 g wody
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 1 łyżeczka cukru
  • natka pietruszki, świeża, posiekana (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
319.4 kJ / 76.4 kcal
Białko
3.6 g
Węglowodany
14.3 g
Tłuszcz
1.2 g
Tłuszcz nasycony
0.5 g
Błonnik
4.1 g
Sód
796.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy