
Urządzenia i Akcesoria
Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
20 kawałków
Składniki
Ciasto marchewkowe
-
masło do natłuszczenia formy
-
1 pomarańcza ekologiczna
-
230 - 280 g cukru
-
400 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
4 jajka
-
240 g oleju słonecznikowego
-
250 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
¼ łyżeczki soli
Polewa z serka śmietankowego
-
30 - 50 g cukru
-
80 - 100 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
300 g serka śmietankowego podzielonego na kawałki
-
ozdoby z masy cukrowej (opcjonalnie) np. cukrowe marchewki, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
328.2 kcal /
1373 kJ
Białko
3.9 g
Tłuszcz
21.7 g
Węglowodany
30.6 g
Błonnik
1.2 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Sód
278.2 mg