Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 450 - 550 g śliwek węgierek, bez pestek, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
- 3 jajka
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
-
1
łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 łyżka cukru wanilinowego - 1 łyżka cukru pudru, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 932.5 kJ / 222.9 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 30.9 g
- Tłuszcz
- 9.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.6 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 41.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Jabłka pod kruszonką
55 min
Placek z jabłkami i owsianą kruszonką
1h 35min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1 godz. 10 min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2h 10min
Ciasto ucierane z owocami
1 godz.
Jogurtowe ciasto z borówkami
1h 15min
Galette z borówkami
1h 25min
Jogurtowy placek ze śliwkami
1h 20min
Maślankowiec ze śliwkami
1h 15min
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
1 godz. 10 min
Rabarbarowe ślimaczki
2h
Klasyczny jabłecznik
1h 30min