
Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem z brokułu z grzankami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
½ - 1 zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
30 g masła
-
100 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
-
300 g brokułu różyczki i obrane łodygi, pokrojone na kawałki, plus dodatkowa ilość różyczek do dekoracji
-
700 g wody
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
3 - 4 kromki chleba czerstwego, pokrojone w 1-2 cm kostkę
-
1 - 2 łyżeczki oliwy z oliwek
-
60 - 80 g sera gorgonzola, łagodnego pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość sera pokrojonego w 1 cm kostkę, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
236 kcal /
990 kJ
Białko
9 g
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
20 g
Błonnik
3.9 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Sód
1570 mg