![Kurczak z warzywnym ryżem Kurczak z warzywnym ryżem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/4CE674C4-23AA-4192-8F9C-189FF8B5D49F/Derivates/57913007-9d7c-4717-8a6c-35f250356212.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kurczak z warzywnym ryżem
- 500 - 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
- 20 g oleju
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 200 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) - 250 g ryżu parboiled
- 1200 g wody
Sos
- 170 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 30 g oleju
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 20 g skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki musztardy
- 10 - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, posiekanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1904 kJ / 454.8 kcal
- Białko
- 25.3 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 19.3 g
- Błonnik
- 3.3 g