„Serowa” zapiekanka makaronowa z wegańskimi klopsikami
TM5 TM6

„Serowa” zapiekanka makaronowa z wegańskimi klopsikami

5.0 (1 ocena)

Składniki

Wegańskie klopsiki

  • 30 g wody, ciepłej
  • 1 łyżka siemienia lnianego, mielonego
  • 150 g czerstwego chleba, wegańskiego, pokrojonego na kawałki
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 200 g pieczarek, przekrojonych na pół
  • 200 g soczewicy z puszki, odsączonej z zalewy, opłukanej
    lub 200 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy, opłukanej
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Makaron, wegański sos serowy i sos pomidorowy

  • 1200 g wody
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 320 g makaronu, suchego, krótkiego, np. penne
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 łyżeczki oregano, suszonego
  • 3 łyżeczki bazylii, suszonej
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
  • 50 g mąki pszennej
  • 350 g napoju roślinnego, np. sojowego, owsianego (patrz wskazówka)
  • 20 g płatków drożdżowych, nieaktywnych (patrz wskazówka)
  • 15 g pasty miso
    lub 15 g sosu sojowego
  • natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji
  • liście bazylii, świeże, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2388 kJ / 570.8 kcal
Białko
19.1 g
Węglowodany
83.8 g
Tłuszcz
18.5 g
Tłuszcz nasycony
2.9 g
Błonnik
10.4 g
Sód
1708.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy