„Serowa” zapiekanka makaronowa z wegańskimi klopsikami

„Serowa” zapiekanka makaronowa z wegańskimi klopsikami

3.9 28 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

Wegańskie klopsiki
  • 30 g wody ciepłej
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
  • 150 g czerstwego chleba wegańskiego, pokrojonego na kawałki
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 200 g soczewicy z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
    200 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy, opłukanej
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Makaron, wegański sos serowy i sos pomidorowy
  • 1200 g wody
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 320 g makaronu, suchego, krótkiego np. penne
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 łyżeczki oregano, suszonego
  • 3 łyżeczki bazylii, suszonej
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
  • 50 g mąki pszennej
  • 350 g napoju roślinnego np. sojowego, owsianego (patrz wskazówka)
  • 20 g płatków drożdżowych nieaktywnych (patrz wskazówka)
  • 15 g pasty miso
    15 g sosu sojowego
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1708.7 mg
Białko 19.1 g
Kalorie 2388 kJ / 570.8 kcal
Tłuszcz 18.5 g
Błonnik 10.4 g
Tłuszcz nasycony 2.9 g
Węglowodany 83.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...