
Wersje kompatybilne
Sałatka z rumienionymi krewetkami i krojonymi warzywami (TM6)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Krojenie warzyw i sos
- ½ sałaty lodowej pokrojonej na kawałki, które mieszczą się w szerokiej części podajnika
- ¼ selera naciowego (2 łodygi), bez łyka
- ½ czerwonej cebuli przekrojonej pionowo na pół
- ¼ żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
- ¼ czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
- 15 g koperku, świeżego tylko liście
- 80 g majonezu
- 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Rumienienie krewetek
-
20
g oleju
lub 20 g oliwy z oliwek -
1
ząbek czosnku
lub 20 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka) -
250
g krewetek, surowych, średnich, obranych osuszonych ręcznikiem papierowym, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
lub 250 g krewetek, mrożonych, obranych uprzednio rozmrożonych, osuszonych ręcznikiem papierowym - sól do oprószenia
-
suszone płatki chili do posypania
lub chili, mielone do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 510.9 kcal / 2137.3 kJ
- Białko
- 19.4 g
- Tłuszcz
- 43.1 g
- Węglowodany
- 12.2 g
- Błonnik
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.1 g
- Sód
- 1265.5 mg