Sałatka z rumienionymi krewetkami i krojonymi warzywami (TM6)

Sałatka z rumienionymi krewetkami i krojonymi warzywami (TM6)

4.5 20 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 30 min
2 porcje

Składniki

Krojenie warzyw i sos
  • ½ sałaty lodowej pokrojonej na kawałki, które mieszczą się w szerokiej części podajnika
  • ¼ selera naciowego (2 łodygi), bez łyka
  • ½ czerwonej cebuli przekrojonej pionowo na pół
  • ¼ żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
  • ¼ czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
  • 15 g koperku, świeżego tylko liście
  • 80 g majonezu
  • 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Rumienienie krewetek
  • 20 g oleju
    20 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
    20 g cebuli, pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • 250 g krewetek, surowych, średnich, obranych osuszonych ręcznikiem papierowym, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
    250 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
  • sól do oprószenia
  • suszone płatki chili do posypania
    chili, mielone, do oprószenia

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 510.9 kcal / 2137.3 kJ
Białko 19.4 g
Tłuszcz 43.1 g
Węglowodany 12.2 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz nasycony 6.1 g
Sód 1265.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...