Sałatka z rumienionymi krewetkami i krojonymi warzywami (TM6)
TM6

Sałatka z rumienionymi krewetkami i krojonymi warzywami (TM6)

4.5 ( 19 ocen )

Składniki

Krojenie warzyw i sos

  • ½ sałaty lodowej pokrojonej na kawałki, które mieszczą się w szerokiej części podajnika
  • ¼ selera naciowego (2 łodygi), bez łyka
  • ½ czerwonej cebuli przekrojonej pionowo na pół
  • ¼ żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
  • ¼ czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
  • 15 g koperku, świeżego tylko liście
  • 80 g majonezu
  • 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Rumienienie krewetek

  • 20 g oleju
    lub 20 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
    lub 20 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • 250 g krewetek, surowych, średnich, obranych osuszonych ręcznikiem papierowym, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
    lub 250 g krewetek, mrożonych, obranych uprzednio rozmrożonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
  • sól do oprószenia
  • suszone płatki chili do posypania
    lub chili, mielone do oprószenia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
510.9 kcal / 2137.3 kJ
Białko
19.4 g
Tłuszcz
43.1 g
Węglowodany
12.2 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
6.1 g
Sód
1265.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy