Zupa z tortellini i mięsem mielonym; Korzenny deser owocowy

Zupa z tortellini i mięsem mielonym; Korzenny deser owocowy

4.1 21 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 250 - 300 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 800 g wody
  • 200 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
  • 50 g cukru
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 350 - 400 g makaronu, świeżego, typu tortellini z dowolnym nadzieniem
  • 100 g owoców suszonych, mieszanych np. śliwek, moreli, fig
  • 150 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g gruszkę bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 200 g soku pomarańczowego
  • 20 g brandy (opcjonalnie)
  • 5 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, 1 w kawałku
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1132.4 mg
Białko 34.2 g
Kalorie 3509.9 kJ / 838.9 kcal
Tłuszcz 34.1 g
Błonnik 10.1 g
Tłuszcz nasycony 20.6 g
Węglowodany 105.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...