Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem

Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem

4.0 554 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

Sycylijskie pulpety drobiowe
  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
    50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 30 g zielonych oliwek, bez pestek
    30 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 15 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 jajko
  • 20 g bułki tartej
  • ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • woda do zwilżenia
Sos pomidorowy z makaronem
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 700 - 800 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 400 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
  • ¾ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 300 g makaronu, suchego, typu kolanka o czasie gotowania 8 min
    300 g makaronu, suchego, typu penne, o czasie gotowania 8 min
  • bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1020.8 mg
Białko 47.7 g
Kalorie 2704 kJ / 646.3 kcal
Tłuszcz 13.8 g
Błonnik 7.1 g
Tłuszcz nasycony 3.8 g
Węglowodany 83.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...