Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem
TM6 TM5

Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem

3.9 (314 ocen)

Składniki

Sycylijskie pulpety drobiowe

  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
    lub 50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 30 g zielonych oliwek, bez pestek
    lub 30 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 15 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 jajko
  • 20 g bułki tartej
  • ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • woda, do zwilżenia

Sos pomidorowy z makaronem

  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 700 - 800 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 400 g wody
  • ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
  • ¾ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 300 g makaronu, suchego, typu kolanka, o czasie gotowania 8 min
    lub 300 g makaronu, suchego, typu penne, o czasie gotowania 8 min
  • bazylia, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2704 kJ / 646.3 kcal
Białko
47.7 g
Węglowodany
83.4 g
Tłuszcz
13.8 g
Tłuszcz nasycony
3.8 g
Błonnik
7.1 g
Sód
1020.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy