
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 30 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 100 g wody
- 1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
- 800 g świeżego makaronu, typu ravioli z dowolnym nadzieniem (patrz wariant)
- 200 g sera mozzarella twardego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 1 opakowanie sera ricotta (250 g)
- natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 693 kcal / 2899.5 kJ
- Białko
- 45.7 g
- Tłuszcz
- 40.7 g
- Węglowodany
- 38 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 17 g
- Sód
- 1654.9 mg