Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
60
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 60 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
30
g orzeszków piniowych
lub 30 g słonecznika łuskanego - 50 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych
-
60
g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
lub 60 g cebuli, przekrojonej na pół - 1 ząbek czosnku
-
1 - 2
gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
lub 1 - 2 szczypty tymianku, suszonego - 300 g wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ¼ łyżeczki soli, plus 1-2 szczypty do oprószenia
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek, pokrojonych ukośnie na 2 cm kawałki (patrz wariant)
- 250 g białych szparagów, obranych, bez twardych końcówek, pokrojonych ukośnie na 2 cm kawałki (patrz wariant)
- 500 - 800 g gnocchi, gotowych (patrz wariant)
-
15
g skrobi ziemniaczanej
lub 15 g skrobi kukurydzianej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2542.5 kJ / 607.7 kcal
- Białko
- 19.8 g
- Węglowodany
- 70.9 g
- Tłuszcz
- 29.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.7 g
- Błonnik
- 8.7 g
- Sód
- 723.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bolognese z kalafiorem
55 Min
Tagliatelle z zielonymi szparagami
40 min
Spaghetti à la carbonara ze szparagami
35min
Risotto szparagowe
20 Min
Gnocchi w sosie szpinakowym z kurczakiem
35min
Gnocchi z kurczakiem i warzywami
40 min
Gnocchi z sosem warzywnym; Serniczki z musem porzeczkowym
45 Min
Tagliatelle ze szparagami i pesto bazyliowym; Tiramisu truskawkowe w szklankach
1u. 25min
Szafranowe risotto ze szparagami
35min
Farfalle z tagliatelle z cukinii w sosie z mascarpone Laury Drost
50min
Risotto z warzywami i rybą (TM6)
30min
Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem
1h 35min