Gulasz z ziemniakami
TM6

Gulasz z ziemniakami

4.4 (338 ocen)

Składniki

  • 15 g oleju rzepakowego
  • 250 g mięsa z indyka, bez skóry i kości, pokrojonego w 3 cm kostkę
    lub 250 g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości, pokrojonego w 3 cm kostkę
  • 200 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
    lub 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 500 g wody
  • 5 - 10 g grzybów, suszonych, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 2 - 3 śliwki suszone, bez pestek, drobno posiekane
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ - 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 600 g ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 350 g warzyw, mieszanych, np. marchewki, papryki, brokułu, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1169.5 kJ / 279.5 kcal
Białko
19.2 g
Węglowodany
39.3 g
Tłuszcz
5.8 g
Tłuszcz nasycony
0.8 g
Błonnik
6.7 g
Sód
712.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy