Pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami

3.8 10 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

Pulpety
  • natki pietruszki, świeżej tylko liście
    6 - 12 gałązek
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
    1
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
    400 g
  • bułki tartej
    40 g
  • mleka
    80 g
  • jajka
    2
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
Sos pomidorowy
  • wody
    230 g
  • pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub małych, w całości
    300 g
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    20 g
    20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • cebuli pokrojonej w ósemki
    200 g
  • ząbek czosnku
    1
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    600 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 499.3 kcal / 2089 kJ
Białko 29.2 g
Tłuszcz 32.2 g
Węglowodany 30.2 g
Błonnik 5.4 g
Tłuszcz nasycony 9 g
Sód 1104.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...