Urządzenia i Akcesoria
Pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
Pulpety
-
natki pietruszki, świeżej tylko liście6 - 12 gałązek
-
ząbek czosnku (opcjonalnie)1
-
mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki400 g
-
bułki tartej40 g
-
mleka80 g
-
jajka2
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
Sos pomidorowy
-
wody230 g
-
pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub małych, w całości300 g
-
oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia20 g
-
cebuli pokrojonej w ósemki200 g
-
ząbek czosnku1
-
przecieru pomidorowego, typu passata600 g
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
499.3 kcal /
2089 kJ
Białko
29.2 g
Tłuszcz
32.2 g
Węglowodany
30.2 g
Błonnik
5.4 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Sód
1104.8 mg