
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
250
g ryżu do risotto typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
lub 250 g ryżu do sushi - 380 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia ryżu
-
200
g udek z kurczaka, bez skóry i kości pokrojonych na 2 cm kawałki
lub 200 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 2 cm kawałki - 50 g marchewki pokrojonej w 2 mm plastry
- 70 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 50 g kukurydzy, konserwowej odsączonej
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki kolendry, mielonej
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 374.4 kcal / 1566.6 kJ
- Białko
- 13.2 g
- Tłuszcz
- 10.1 g
- Węglowodany
- 58 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.1 g
- Sód
- 407 mg