Serowe „udka” z kurczaka z dipem majonezowym

Serowe „udka” z kurczaka z dipem majonezowym

4.2 103 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
  • 300 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 4 nogi z kurczaka, bez skóry, z kością (udka i podudzia, patrz wariant)
  • 30 g masła
  • 3 jajka
  • ¾ - 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
Dip majonezowy
  • 200 g oleju
  • 40 g czerwonej cebuli pokrojonej na kawałki
  • 1 jajko (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki sosu sriracha
  • 2 szczypty papryki słodkiej, mielonej
  • 3 szczypty soli
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1131.1 kcal / 4732.4 kJ
Białko 62.3 g
Tłuszcz 81.3 g
Węglowodany 38.5 g
Błonnik 2.9 g
Tłuszcz nasycony 20.9 g
Sód 1828.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...