
Urządzenia i Akcesoria
Serowe „udka” z kurczaka z dipem majonezowym
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
-
50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
150 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
-
300 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia
-
200 g ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
-
4 nogi z kurczaka, bez skóry, z kością (udka i podudzia, patrz wariant)
-
30 g masła
-
3 jajka
-
¾ - 1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka czosnku, granulowanego
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
olej do smażenia
-
mąka pszenna do panierowania
-
bułka tarta do panierowania
Dip majonezowy
-
200 g oleju
-
40 g czerwonej cebuli pokrojonej na kawałki
-
1 jajko (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
2 łyżeczki sosu sriracha
-
2 szczypty papryki słodkiej, mielonej
-
3 szczypty soli
-
natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1131.1 kcal /
4732.4 kJ
Białko
62.3 g
Tłuszcz
81.3 g
Węglowodany
38.5 g
Błonnik
2.9 g
Tłuszcz nasycony
20.9 g
Sód
1828.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NEWSLETTER III/2023
11 Przepisów
Polska
Polska