
Urządzenia i Akcesoria
Serowe „udka” z kurczaka z dipem majonezowym
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
-
sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki50 g
-
sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki150 g
-
wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia300 g
-
ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę200 g
-
nogi z kurczaka, bez skóry, z kością (udka i podudzia, patrz wariant)4
-
masła30 g
-
jajka3
-
soli¾ - 1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
czosnku, granulowanego1 łyżeczka
-
papryki słodkiej, mielonej1 łyżeczka
-
olej do smażenia
-
mąka pszenna do panierowania
-
bułka tarta do panierowania
Dip majonezowy
-
oleju200 g
-
czerwonej cebuli pokrojonej na kawałki40 g
-
jajko (patrz wskazówka)1
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego1 łyżeczka
-
sosu sriracha2 łyżeczki
-
papryki słodkiej, mielonej2 szczypty
-
soli3 szczypty
-
natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1131.1 kcal /
4732.4 kJ
Białko
62.3 g
Tłuszcz
81.3 g
Węglowodany
38.5 g
Błonnik
2.9 g
Tłuszcz nasycony
20.9 g
Sód
1828.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NEWSLETTER III/2023
11 Przepisów
Polska
Polska