Imprezowa sałatka makaronowa

Imprezowa sałatka makaronowa

3.7 135 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
12 porcji

Składniki

  • mięsa mielonego dowolnego (patrz wskazówka)
    250 g
  • makaronu, suchego, krótkiego (500 g, np. mini penne)
    1 opakowanie
  • woda do gotowania makaronu
  • soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu i do smaku
    1 łyżeczka
  • kostek boczku
    150 g
  • oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
    15 g
  • cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
    150 g
  • pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
    ½ łyżeczki
  • ząbki czosnku
    2
  • kaparów, konserwowych odsączonych
    2 łyżeczki
  • ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
    100 g
  • crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
    150 g
    150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • mleka (patrz wskazówka)
    50 - 100 g
  • musztardy
    10 g
  • sosu barbecue (patrz wskazówka)
    100 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 czubata łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • sosu Worcestershire
    10 g
  • białego octu winnego
    5 g
    5 g białego octu balsamicznego
  • kukurydzy, konserwowej odsączonej
    140 g
  • czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej
    125 g
  • zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone w 5 mm plastry
    3

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 326.6 kcal / 1366.3 kJ
Białko 11.9 g
Tłuszcz 14 g
Węglowodany 38.3 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 5.2 g
Sód 554.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...