Imprezowa sałatka makaronowa

Imprezowa sałatka makaronowa

3.7 137 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
12 porcji

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego dowolnego (patrz wskazówka)
  • 1 opakowanie makaronu, suchego, krótkiego (500 g, np. mini penne)
  • woda do gotowania makaronu
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu i do smaku
  • 150 g kostek boczku
  • 15 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 150 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kaparów, konserwowych odsączonych
  • 100 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
  • 150 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
    150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 50 - 100 g mleka (patrz wskazówka)
  • 10 g musztardy
  • 100 g sosu barbecue (patrz wskazówka)
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 10 g sosu Worcestershire
  • 5 g białego octu winnego
    5 g białego octu balsamicznego
  • 140 g kukurydzy, konserwowej odsączonej
  • 125 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej
  • 3 zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone w 5 mm plastry

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 326.6 kcal / 1366.3 kJ
Białko 11.9 g
Tłuszcz 14 g
Węglowodany 38.3 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 5.2 g
Sód 554.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...