Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 600 g włoszczyzny do zupy, np. marchewki, pietruszki, selera, pora, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 20 g oleju
- 200 - 220 g kostek boczku
- 1400 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
4
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 4 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone - 12 małych kiełbasek, parzonych, np. frankfurterek
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 4 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1363.9 kJ / 326 kcal
- Białko
- 8.8 g
- Węglowodany
- 13.2 g
- Tłuszcz
- 26.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.1 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 808.1 mg
Alternatywne przepisy
Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)
35min
Włoska zupa z makaronem (TM6)
40min
Zupa pomidorowa jak u babci
45 Min
Zupa koperkowa z pulpecikami; Racuchy budyniowe z owocami
1h
Młode ziemniaki z nowalijkami, jajkiem i sosem tatarskim (z osłoną noża miksującego 2.0)
45 Min
Chłodnik z tartymi warzywami (TM5)
1 Std. 15 Min
Zupa krem z rzodkiewek; Quiche z liści rzodkiewek
1 Std. 10 Min
Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą
1 Std. 10 Min
Gulasz z pulpetami kiełbasianymi; Surówka z kalarepą
30min
Chłodnik z tartymi warzywami (TM6)
1 Std. 15 Min
Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem
55 Min
Kremowa zupa ziemniaczana
45 Min