Wersje kompatybilne
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Schab w sosie węgierskim
- 800 g schabu wieprzowego, bez kości, pokrojonego w 2 cm plastry (6 szt.)
- 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, do obtoczenia
- 250 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 25 g oleju
- 600 g wody
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe, suszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, suszonego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone
Surówka z kiszonej kapusty i papryki
- 350 g kapusty kiszonej, odsączonej z zalewy
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Zupa pieczarkowo-paprykowa
- 350 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, w tym 200 pokrojonej na kawałki i 150 g pokrojonej w 2 cm kostkę
- 15 g masła
- 30 g mąki pszennej
- 700 g wody
- 500 g pieczarek, pokrojonych w 2-3 mm plastry
- 200 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 15 g sosu sojowego
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Gotowanie kaszy pęczak
- 1300 g wody
- 5 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 300 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 6 łyżeczek kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2858.5 kJ / 683.2 kcal
- Białko
- 39.2 g
- Węglowodany
- 67.1 g
- Tłuszcz
- 30.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.3 g
- Błonnik
- 15.9 g
- Sód
- 1585.8 mg
Alternatywne przepisy
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką
50min
Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką
55 min
Kurczak w sosie paprykowym z ziemniakami, brokułami i fasolką
45min
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym (z osłoną noża miksującego)
1 Std. 20 Min
Zupa fasolkowa; Kurczak z brokułami i ryżem
1 Std.
Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami
1 Std.
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
1 Std. 15 Min
Zupa pieczarkowa z kurczakiem; Jednogarnkowy makaron à la ratatouille
55 min
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
45min
Zupa jarzynowa; Indyk w sosie z suszonych pomidorów z ziemniakami i brokułami
50min
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora; Młode ziemniaki; Surówka z kalarepy i rzodkiewki
45min
Klopsiki z indyka i boczku; Młode ziemniaki; Duszona młoda kapusta
45min