Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką

Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką

4.0 27 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 2500 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 300 g makaronu, suchego, krótkiego np. fusilli, penne
  • 150 g szynki gotowanej, wędzonej pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 300 - 350 g brokułu podzielonego na 2-3 cm różyczki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 150 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 150 g kurek, świeżych oczyszczonych, pokrojonych na kawałki
    150 g kurek, mrożonych
  • 150 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 1-1,5 cm kostkę
  • 40 - 50 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • 10 - 15 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 100 g sera żółtego np. goudy, edamskiego, twardej mozzarelli, pokrojonego na kawałki
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1506.6 mg
Białko 38 g
Kalorie 3336 kJ / 797.3 kcal
Tłuszcz 32.5 g
Błonnik 10.7 g
Tłuszcz nasycony 18.2 g
Węglowodany 91 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...