
Urządzenia i Akcesoria
Lasagne z czerstwego chleba
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
8 porcji
Składniki
-
150 - 200 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
-
200 g warzyw, mieszanych (np. selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
40 g oliwy z oliwek
-
800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
80 g wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
300 g przecieru pomidorowego typu passata
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli
-
½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Masa śmietanowo-jajeczna
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
2 jajka
-
½ łyżeczki soli
Przygotowanie lasagne
-
masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
-
12 - 16 kromek pieczywa czerstwego (patrz wskazówka)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
919 kcal /
3836 kJ
Białko
74.4 g
Tłuszcz
55.1 g
Węglowodany
29.1 g
Błonnik
5.4 g
Tłuszcz nasycony
15.3 g
Sód
1122.9 mg