Lasagne z czerstwego chleba

Lasagne z czerstwego chleba

3.9 15 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
8 porcji

Składniki

  • 150 - 200 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
  • 200 g warzyw, mieszanych (np. selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 80 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 300 g przecieru pomidorowego typu passata
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Masa śmietanowo-jajeczna
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g mleka
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
Przygotowanie lasagne
  • masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
  • 12 - 16 kromek pieczywa czerstwego (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 919 kcal / 3836 kJ
Białko 74.4 g
Tłuszcz 55.1 g
Węglowodany 29.1 g
Błonnik 5.4 g
Tłuszcz nasycony 15.3 g
Sód 1122.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...