Urządzenia i Akcesoria
Lasagne z czerstwego chleba
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
8 porcji
Składniki
-
150 - 200 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
-
200 g warzyw, mieszanych (np. selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
40 g oliwy z oliwek
-
800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
80 g wody
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
300 g przecieru pomidorowego typu passata
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli
-
½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Masa śmietanowo-jajeczna
-
200 g mleka200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
2 jajka
-
½ łyżeczki soli
Przygotowanie lasagne
-
masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
-
12 - 16 kromek pieczywa czerstwego (patrz wskazówka)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1122.9 mg
Białko
74.4 g
Kalorie
3836 kJ /
919 kcal
Tłuszcz
55.1 g
Błonnik
5.4 g
Tłuszcz nasycony
15.3 g
Węglowodany
29.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Zapiekanka z kalafiorowymi klopsikami i kiełbasą drobiową
1 godz. 20 min
Placki z chleba z sosem czosnkowo-ziołowym
50 min
Pizza z makaronu spaghetti (TM7)
1 godz. 10 min
Chleb zawijany ze słodkim nadzieniem
1 godz. 50 min
Ziemniaczana tortilla na parze (TM6, TM7)
45 min
Kotlety z czerstwego chleba z papryką
30 min
Ciasto z kawałkami czekolady
1 godz.
Kiełbasy zapiekane w cieście (Toad in the hole)
55 min
Fasolka po bretońsku na szybko
35 min
Wytrawne racuchy z warzywami i serem kremowym
40 min
Leczo z kiełbasą i ryżem
55 min
Czeskie placki ziemniaczane (Bramboráky)
45 min