Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
TM5 / TM6 + Thermomix® Friend

Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami

4.6 (32 oceny)

Składniki

  • 600 - 650 g polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w 2 cm plastry
  • 1 ½ łyżeczki soli, plus 1 szczypta
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 25 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 150 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, np. śląskiej, podwawelskiej, pokrojonej w 1 cm półplastry
  • 100 g boczku parzonego, wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • 950 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 450 g mini marchewek, mrożonych
  • 2 pieczarki, pokrojone w 2 mm plastry
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g zakwasu na żurek, gotowego lub wykonanego samodzielnie
  • 4 jajka, dokładnie umyte
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 70 g chrzanu, tartego
  • 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej
  • 65 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka miodu, płynnego
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 25 g mąki pszennej
  • 100 g mleka, w temp. pokojowej
  • koperek, świeży, posiekany, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
5332.8 kJ / 1274.6 kcal
Białko
62.2 g
Węglowodany
117.3 g
Tłuszcz
63.3 g
Tłuszcz nasycony
26.5 g
Błonnik
17 g
Sód
1744 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy