
Wersje kompatybilne
Gulasz z pulpetami kiełbasianymi; Surówka z kalarepą
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gulasz z pulpetami kiełbasianymi
- 300 g białej kiełbasy, surowej
-
20
g oleju
lub 20 g masła - 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 200 g marchewki pokrojonej na 4 cm kawałki
- 100 g ziemniaków pokrojonych na 4 cm kawałki
- 350 g wody
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
Surówka z kalarepą
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g kalarepy pokrojonej na kawałki
- 30 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 10 g oleju
- 5 g białego octu winnego
- 10 g pestek dyni
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty cukru
- ¼ łyżeczki musztardy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 555 kcal / 2321 kJ
- Białko
- 18 g
- Tłuszcz
- 45 g
- Węglowodany
- 18 g
- Błonnik
- 6.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Sód
- 1437 mg