Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami; Warstwowy deser śliwkowy
TM5 / TM6 + Thermomix® Friend

Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami; Warstwowy deser śliwkowy

4.6 (61 ocen)

Składniki

Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami

  • 3 owoce jałowca
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 opakowania chudego boczku, wędzonego, w plastrach (ok. 200 g)
  • 1 filet z piersi indyka, bez skóry i kości (900-1000 g)
  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu, płynnego
  • 750 g ziemniaków, pokrojonych na 4 cm kawałki

Warstwowy deser śliwkowy

  • 40 g orzechów laskowych, plus dodatkowa ilość posiekanych do dekoracji
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 120 g bułki tartej
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 3 łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 6 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 500 g śliwek, dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 40 - 70 g miodu
  • 20 - 30 g rumu (opcjonalnie)
  • 400 g twarogu, chudego, podzielonego na kawałki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Sos musztardowy

  • 20 g masła
  • 1 - 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól, ilość do smaku

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4020 kJ / 962 kcal
Białko
64 g
Węglowodany
72 g
Tłuszcz
42 g
Tłuszcz nasycony
19 g
Błonnik
8.2 g
Sód
1521 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy