
Wersje kompatybilne
Karmelizowany boczek, kasza bulgur i warzywa gotowane na parze
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bulgur i warzywa gotowane na parze
- 900 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 300 g kaszy bulgur
- 400 g różyczek kalafiora
- 300 g marchewki pokrojonej w słupki (ok. 5 x 1 cm)
Płynny karmel
- 150 g cukru
- 45 g wody
- ½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1000 g wody do Mycia Wstępnego
- 50 g octu do Mycia Wstępnego
Karmelizowany boczek
- 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek plus 2 łyżki
- 800 g boczku, surowego, bez kości, ze skórą lub bez skóry, pokrojonego w 1 cm plastry, następnie na kawałki (ok. 5 x 3 cm)
-
30
g białego wina
lub 30 g octu ryżowego - 50 g sosu sojowego
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 150 g wody
-
1
łyżka skrobi ziemniaczanej wymieszana z 3 łyżkami zimnej wody
lub skrobi kukurydzianej wymieszana z 3 łyżkami zimnej wody - 1 cytryna pokrojona w ósemki
- 1 łodyżka zielonej cebulki ze szczypiorkiem drobno posiekanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1049.2 kcal / 4389.7 kJ
- Białko
- 21.5 g
- Tłuszcz
- 75.2 g
- Węglowodany
- 75.2 g
- Błonnik
- 9.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 26.4 g
- Sód
- 1347.9 mg