Karmelizowany boczek, kasza bulgur i warzywa gotowane na parze

Karmelizowany boczek, kasza bulgur i warzywa gotowane na parze

3.5 11 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz.
6 porcji

Składniki

Bulgur i warzywa gotowane na parze
  • wody
    900 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • kaszy bulgur
    300 g
  • różyczek kalafiora
    400 g
  • marchewki pokrojonej w słupki (ok. 5 x 1 cm)
    300 g
Płynny karmel
  • cukru
    150 g
  • wody
    45 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    ½ łyżeczki
  • wody do Mycia Wstępnego
    1000 g
  • octu do Mycia Wstępnego
    50 g
Karmelizowany boczek
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    50 g
  • oliwy z oliwek plus 2 łyżki
    20 g
  • boczku, surowego, bez kości, ze skórą lub bez skóry, pokrojonego w 1 cm plastry, następnie na kawałki (ok. 5 x 3 cm)
    800 g
  • białego wina
    30 g
    30 g octu ryżowego
  • sosu sojowego
    50 g
  • gwiazdki anyżu
    2
  • soli
    1 - 1 ½ łyżeczki
  • wody
    150 g
  • skrobi ziemniaczanej wymieszana z 3 łyżkami zimnej wody
    1 łyżka
    skrobi kukurydzianej, wymieszana z 3 łyżkami zimnej wody
  • cytryna pokrojona w ósemki
    1
  • zielonej cebulki ze szczypiorkiem drobno posiekanej
    1 łodyżka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1049.2 kcal / 4389.7 kJ
Białko 21.5 g
Tłuszcz 75.2 g
Węglowodany 75.2 g
Błonnik 9.8 g
Tłuszcz nasycony 26.4 g
Sód 1347.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...