
Wersje kompatybilne
Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pulpety
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oleju
- 500 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- 50 g mleka
- 30 g bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
Zupa kalafiorowa
- 60 g makaronu, suchego, krótkiego np. łazanki, muszelki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 40 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 20 g masła
- 150 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 300 g kalafiora podzielonego na 2 cm różyczki
- 1000 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Pulpety w sosie kurkowym z kopytkami
- 250 g kurek, świeżych oczyszczonych (patrz wskazówka)
- 100 g wody plus 3-4 łyżki zimnej wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu plus 5 łyżek
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 700 - 800 g kopytek, gotowych
- 1 łyżka koperku, świeżego posiekanego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1125.3 kcal / 4708.1 kJ
- Białko
- 40.2 g
- Tłuszcz
- 64.2 g
- Węglowodany
- 99.2 g
- Błonnik
- 11.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 30.1 g
- Sód
- 1476.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką
1 godz.
Zupa fasolkowa; Kurczak z brokułami i ryżem
1 godz.
Zupa koperkowa z pulpecikami; Racuchy budyniowe z owocami
1 godz.
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
1 godz. 15 min
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
2 godz.
Kremowy gulasz cielęcy z ziemniakami; Serniczki na parze z gotowanymi jabłkami
1 godz. 20 min
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
1 godz. 20 min
Klopsiki z indyka i boczku; Młode ziemniaki; Duszona młoda kapusta
45 min
Zupa pieczarkowa z kurczakiem; Jednogarnkowy makaron à la ratatouille
55 min
Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą
1 godz. 10 min
Zupa jarzynowa; Indyk w sosie z suszonych pomidorów z ziemniakami i brokułami
50 min
Zupa jarzynowa z makaronem
45 min