
Urządzenia i Akcesoria
Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
Pulpety
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
15 g oleju
-
500 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
-
1 jajko
-
50 g mleka
-
30 g bułki tartej
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
Zupa kalafiorowa
-
60 g makaronu, suchego, krótkiego np. łazanki, muszelki
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
100 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
40 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
20 g masła
-
150 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
-
300 g kalafiora podzielonego na 2 cm różyczki
-
1000 g wody
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Pulpety w sosie kurkowym z kopytkami
-
250 g kurek, świeżych oczyszczonych (patrz wskazówka)
-
100 g wody plus 3-4 łyżki zimnej wody
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu plus 5 łyżek
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
700 - 800 g kopytek, gotowych
-
1 łyżka koperku, świeżego posiekanego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1125.3 kcal /
4708.1 kJ
Białko
40.2 g
Tłuszcz
64.2 g
Węglowodany
99.2 g
Błonnik
11.6 g
Tłuszcz nasycony
30.1 g
Sód
1476.9 mg