
Urządzenia i Akcesoria
Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
Pulpety
-
cebuli przekrojonej na pół100 g
-
ząbki czosnku2
-
oleju15 g
-
mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki500 g
-
jajko1
-
mleka50 g
-
bułki tartej30 g
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
ziół prowansalskich, suszonych1 łyżeczka
Zupa kalafiorowa
-
makaronu, suchego, krótkiego np. łazanki, muszelki60 g
-
cebuli przekrojonej na pół50 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki100 g
-
korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki40 g
-
masła20 g
-
ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę150 g
-
kalafiora podzielonego na 2 cm różyczki300 g
-
wody1000 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM2 łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
Pulpety w sosie kurkowym z kopytkami
-
kurek, świeżych oczyszczonych (patrz wskazówka)250 g
-
wody plus 3-4 łyżki zimnej wody100 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu plus 5 łyżek200 g
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
kopytek, gotowych700 - 800 g
-
koperku, świeżego posiekanego, plus dodatkowa ilość do dekoracji1 łyżka
-
skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1125.3 kcal /
4708.1 kJ
Białko
40.2 g
Tłuszcz
64.2 g
Węglowodany
99.2 g
Błonnik
11.6 g
Tłuszcz nasycony
30.1 g
Sód
1476.9 mg