Pieczone polędwiczki wieprzowe z ziemniakami i sosem

Pieczone polędwiczki wieprzowe z ziemniakami i sosem

4.4 288 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 450 g każda)
  • 15 g mąki pszennej
  • 250 g białego wina, wytrawnego
  • 200 g dżemu jagodowego
    200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 - 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 - 2 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
  • 500 - 700 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1 łyżka masła
  • 1 - 2 gałązki tymianku, świeżego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 203 kcal / 850 kJ
Białko 1.8 g
Tłuszcz 7 g
Węglowodany 32 g
Błonnik 1.4 g
Tłuszcz nasycony 1.9 g
Sód 393.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...