
Urządzenia i Akcesoria
Pieczone polędwiczki wieprzowe z ziemniakami i sosem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
2 ząbki czosnku
-
30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
2 polędwiczki wieprzowe (ok. 450 g każda)
-
15 g mąki pszennej
-
250 g białego wina, wytrawnego
-
200 g dżemu jagodowego
-
1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 - 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 - 2 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
-
500 - 700 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
-
1 łyżka masła
-
1 - 2 gałązki tymianku, świeżego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
203 kcal /
850 kJ
Białko
1.8 g
Tłuszcz
7 g
Węglowodany
32 g
Błonnik
1.4 g
Tłuszcz nasycony
1.9 g
Sód
393.9 mg