
Urządzenia i Akcesoria
Makaron cannelloni ze szpinakiem
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji
Składniki
-
60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
20 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
650 - 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
125 g wody
-
1 łyżeczka cukru
-
1 ¼ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 - 2 szczypty chili, mielonego
-
450 - 500 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego uprzednio rozmrożonego, odsączonego, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
250 g sera ricotta podzielonego na kawałki
-
1 jajko
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 opakowanie makaronu, suchego, typu cannelloni (250 g)
-
100 - 150 g mozzarelli, tartej
-
bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
585 kcal /
2447.7 kJ
Białko
27.2 g
Tłuszcz
22.2 g
Węglowodany
71.2 g
Błonnik
5.8 g
Tłuszcz nasycony
9.9 g
Sód
701.7 mg