Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem i chipsy z batata (TM5)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
1 porcja
Składniki
-
220 g batatów (70 g pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika, 150 g pokrojonych na 2-3 cm kawałki)
-
⅛ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
25 g cebuli przekrojonej na pół
-
½ ząbka czosnku
-
5 g oliwy z oliwek
-
50 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
-
250 g wody
-
¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
-
⅛ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
⅛ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
-
⅛ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
przyprawy do oprószenia chipsów, np. słodka mielona papryka, suszony tymianek lub rozmaryn
-
kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
458.5 mg
Białko
4.5 g
Kalorie
1128.6 kJ /
269.7 kcal
Tłuszcz
5.3 g
Błonnik
8.7 g
Tłuszcz nasycony
0.8 g
Węglowodany
52.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Newsletter 2025
13 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makaron shirataki (konjac) z kurczakiem w sosie orzechowym
25 min
Spaghetti z cukinii w pikantnym sosie (TM5)
20 min
Liczi martini
35 min
Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowo-paprykowym z kaszą kuskus i pieczonymi warzywami (TM5)
25 min
Zapiekanka z dorszem i plastrami warzyw (TM5)
1 godz.
Zupa krem i chipsy z batata (TM7, TM6)
35 min
Chrupiący placek ze spiralizowanymi warzywami i serem halloumi (TM5)
1 godz. 10 min
Tempeh teriyaki z warzywami i ryżem
40 min
Meksykańskie burrito bowl z łososiem
35 min
Gulasz z soczewicy i warzyw korzeniowych
30 min
Kokosowa panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
3 godz.
Risotto z dynią i szpinakiem
35 min