
Wersje kompatybilne
Tagliatelle ze szparagami i pesto bazyliowym; Tiramisu truskawkowe w szklankach
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g makaronu, suchego, typu tagliatelle o czasie gotowania 7 min
Pesto bazyliowe i szparagi
-
60
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 60 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki -
20
g orzeszków piniowych
lub 20 g migdałów, w słupkach - 1 - 2 ząbki czosnku
- 60 g liści bazylii, świeżych
- 150 g oliwy z oliwek
- 2 ¼ - 2 ½ łyżeczki soli
- 1900 g wody
- 400 - 500 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki
Truskawkowe tiramisu w szklance
- 400 g truskawek, świeżych 250 g przekrojonych na pół, 150 g pokrojonych w 0,5 cm plastry
- 100 - 150 g biszkoptów lady fingers pokrojonych na 3-4 cm kawałki
-
40
g likieru pomarańczowego, np. Cointreau® plus 1 łyżka
lub 40 g soku z pomarańczy plus 1 łyżka - 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu mocno schłodzonej
- 50 g cukru
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 120 g jogurtu greckiego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1291.5 kcal / 5403.5 kJ
- Białko
- 29.7 g
- Tłuszcz
- 79.5 g
- Węglowodany
- 108.2 g
- Błonnik
- 7.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 27.5 g
- Sód
- 1911.5 mg