Risotto z boczniakami i szampanem
TM6 TM5

Risotto z boczniakami i szampanem

3.9 (36 ocen)

Składniki

  • 150 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w w 5 mm paski
  • 250 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w 1 cm paski
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 300 g szampana
    lub 300 g białego wina, wytrawnego
  • 500 g wody
  • 300 g ryżu do risotto, typu Arborio
  • 30 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g sera parmezan, tartego, plus dodatkowa ilość do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2687.9 kJ / 642.4 kcal
Białko
15.3 g
Węglowodany
69.8 g
Tłuszcz
27.4 g
Tłuszcz nasycony
10.5 g
Błonnik
2.1 g
Sód
480.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy