
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w w 5 mm paski
- 250 g boczniaków, świeżych pokrojonych w 1 cm paski
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona -
300
g szampana
lub 300 g białego wina, wytrawnego - 500 g wody
- 300 g ryżu do risotto typu Arborio
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g sera parmezan, tartego plus dodatkowa ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 642.4 kcal / 2687.9 kJ
- Białko
- 15.3 g
- Tłuszcz
- 27.4 g
- Węglowodany
- 69.8 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.5 g
- Sód
- 480.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto z dynią i serem
50 min
Risotto z borowikami
35 min
Risotto z cukinii
45 min
Risotto z kurkami
35 min
Risotto z parmezanem
30 min
Risotto z grzybami
1 godz. 5 min
Risotto z groszkiem i miętą
40 min
Risotto z gruszkami i serem gorgonzola
50 min
Risotto dyniowe z boczkiem
35 min
Szafranowe risotto ze szparagami
35 min
Risotto z cukinią i serem feta
30 min
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40 min