Risotto z boczniakami i szampanem
TM6 TM5

Risotto z boczniakami i szampanem

3.7 ( 47 ocen )

Składniki

  • 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w w 5 mm paski
  • 250 g boczniaków, świeżych pokrojonych w 1 cm paski
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 300 g szampana
    lub 300 g białego wina, wytrawnego
  • 500 g wody
  • 300 g ryżu do risotto typu Arborio
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g sera parmezan, tartego plus dodatkowa ilość do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
642.4 kcal / 2687.9 kJ
Białko
15.3 g
Tłuszcz
27.4 g
Węglowodany
69.8 g
Błonnik
2.1 g
Tłuszcz nasycony
10.5 g
Sód
480.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy