![Risotto z gruszkami i serem gorgonzola Risotto z gruszkami i serem gorgonzola](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/e27f35ae-e0b2-41d2-a027-d829ab62019c/Derivates/b672a257-5aeb-4a3d-91ee-9da739161d23.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 150 g gruszek bez gniazd nasiennych, nieobranych, pokrojonych w 2 mm plastry
- 30 g masła
- 150 g gruszek bez gniazd nasiennych, obranych, pokrojonych na kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 400 g ryżu do risotto
- 150 g białego wina, wytrawnego
- 700 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ½ - 1 łyżeczka soli
- 200 g sera gorgonzola, pokrojonego na kawałki
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- 1 łyżka tymianku, świeżego, tylko liście
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2496 kJ / 596 kcal
- Białko
- 15.3 g
- Węglowodany
- 66.4 g
- Tłuszcz
- 30 g
- Błonnik
- 4.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto pomarańczowe
45 Min
Risotto z wędzonym pstrągiem, selerem naciowym i orzechami włoskimi
45 Min
Risotto dyniowe z boczkiem
35 min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25 Min
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40 Min
Risotto szparagowe
20min
Risotto z groszkiem i miętą
40 Min
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
35 min
Risotto z burakami i balsamico
40 Min
Risotto z cukinią i serem feta
30 Min
Risotto z kurkami
35 min
Risotto z cukinii
45 Min