
Wersje kompatybilne
Karkówka jagnięca (sous-vide) z sosem tahini i olejem miętowym (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Olej miętowy
- 1000 g wody plus dodatkowa ilość zimnej wody do napełnienia miski
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 8 - 10 kostek lodu
- 100 g mięty, świeżej całych gałązek
- 150 g oleju z pestek winogron
Karkówka jagnięca sous-vide
- 800 g karkówki jagnięcej pokrojonej w 2 cm plastry (patrz wariant)
- sól do oprószenia
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1300 - 1400 g wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
Sos tahini i wykończenie
- 1 ząbek czosnku
- 300 g jogurtu naturalnego
- 50 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- masło klarowane do smażenia
- liście mięty, świeże posiekane, do dekoracji
- zielona cebulka ze szczypiorkiem posiekana, do dekoracji
- ½ cytryny pokrojonej w ósemki, do skropienia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 736.7 kcal / 3082.4 kJ
- Białko
- 39.9 g
- Tłuszcz
- 60.4 g
- Węglowodany
- 11.1 g
- Błonnik
- 3.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 19 g
- Sód
- 1100.5 mg