Jajka z sosem ziołowym i wielkanocnymi ciasteczkami
TM6

Jajka z sosem ziołowym i wielkanocnymi ciasteczkami

4.3 (12 ocen)

Składniki

Gotowanie jajek

  • 6 jajek, rozm. M, schłodzonych
  • woda (do oznaczenia 1 l)

Wielkanocne ciasteczka

  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki soli

Sos ziołowy

  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g szczypiorku, świeżego, pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 200 g crème fraîche, 15% tłuszczu (patrz wskazówka)
    lub 200 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 30 g mleka
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g syropu z agawy
    lub 10 g syropu klonowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 6 łyżeczek kawioru
  • 6 łyżeczek rzeżuchy

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
744 kJ / 177.8 kcal
Białko
8.3 g
Węglowodany
6.8 g
Tłuszcz
13.2 g
Tłuszcz nasycony
6.3 g
Błonnik
0.5 g
Sód
258.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy