Szparagi w tempurze z serowym fondue

Szparagi w tempurze z serowym fondue

4.3 10 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 150 g mąki pszennej typu 650
  • 120 g skrobi ziemniaczanej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 200 g wody mineralnej, gazowanej mocno schłodzonej
  • 50 g wódki żytniej, 50 g mocno schłodzonej, 10 g w temp. pokojowej
  • 1 - 2 pęczki zielonych szparagów (500-800 g)
  • olej do głębokiego smażenia
  • 200 g sera, twardego dojrzewającego, typu Emilgrana, parmezan, grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g śmietany, 36% tłuszczu
    200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • miód akacjowy płynny, do skropienia
  • orzeszki piniowe uprzednio uprażone, do posypania
  • kwiaty, jadalne np. smagliczki, do podania

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 543.5 mg
Białko 18.9 g
Kalorie 2837.7 kJ / 678.2 kcal
Tłuszcz 35.9 g
Błonnik 3.1 g
Tłuszcz nasycony 21.3 g
Węglowodany 61.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...