Orzechowe ravioli z szampańskim sosem

Orzechowe ravioli z szampańskim sosem

4.5 25 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

Ciasto na ravioli
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 10 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 - 2 łyżki wody (opcjonalnie)
Orzechowy farsz
  • 1 gałązka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    20 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 20 g masła
  • 60 g gruszki pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 40 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • woda do posmarowania
Szampański sos
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 90 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
  • 100 g szampana
    100 g wina musującego, typu Prosecco
  • 10 g śmietany, 36% tłuszczu
  • woda do gotowania ravioli
  • sól do gotowania ravioli
  • pestki granatu (opcjonalnie) do dekoracji
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 517.7 kcal / 2165.9 kJ
Białko 17.3 g
Tłuszcz 25.7 g
Węglowodany 51.4 g
Błonnik 3.9 g
Tłuszcz nasycony 11.4 g
Sód 749.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...