
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka soli plus 2 szczypty
- 300 g ryżu białego, krótkoziarnistego do sushi lub risotto
- 1000 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 150 g liści szpinaku baby, świeżych
- 1 ¼ - 1 ½ łyżki oleju sezamowego, prażonego
- 1 ½ łyżki ziaren sezamu, prażonych plus dodatkowa ilość do posypania
- 3 łyżki sosu sojowego
- ¼ łyżeczki cukru
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem plus 1 łyżeczka zielonej cebulki, tylko szczypiorku, drobno posiekanego
-
½ - 1
łyżeczka koreańskiej pasty chili gochujang (patrz wskazówka)
lub 1 - 2 szczypty chili, mielonego - 1 łyżeczka octu ryżowego
- 150 g marchewki pokrojonej w długie słupki
- 120 g ogórka bez gniazd nasiennych, pokrojonego obieraczką w długie paski
- 50 - 80 g liści czerwonej kapusty pokrojonej w 5 mm paski
- 5 płatów wodorostów nori (ok. 20 x 20 cm)
- 5 - 10 łyżek kimchi odsączonego z zalewy (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 366.9 kcal / 1535.1 kJ
- Białko
- 11.6 g
- Tłuszcz
- 11.1 g
- Węglowodany
- 54.8 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Sód
- 1193.5 mg