
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 330 g jogurtu typu islandzkiego, skyru podzielonego na kawałki
- 10 gałązek mięty pieprzowej, świeżej tylko liście
-
5
gałązek kolendry, świeżej tylko liście
lub 1 łyżeczka liści kolendry, suszonej - 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 93.5 kcal / 391.1 kJ
- Białko
- 10.4 g
- Tłuszcz
- 2.7 g
- Węglowodany
- 8.1 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Sód
- 369.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Masło czosnkowo-ziołowe
5 min
Toum (libański sos czosnkowy z białek)
15 min
Deska ubijanego sera camembert lub brie
45 min
Tapenada
5 min
Ogórki po azjatycku (TM6)
1 godz. 30 min
Ogórki po azjatycku (TM5)
1 godz. 30 min
Tzatziki z tartych ogórków z miętą (TM5)
45 min
Pikantny dip serowy
20 min
Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym
9 godz.
Verrines z rzodkiewki i koziego sera
3 godz. 20 min
Chutney z czerwonej cebuli
24 godz.
Hummus z gremolatą z cukinii i serem feta
45 min