
Wersje kompatybilne
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gotowanie ryżu i łososia
- 500 g ryżu do sushi
- 1300 g wody
- 450 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Sos teriyaki i szarpany łosoś
- 2 ząbki czosnku
- 15 - 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 150 g sosu sojowego
- 100 g mirinu
- 80 g cukru
- 20 g skrobi ziemniaczanej
Składanie onigirazu
- 8 wodorostów nori
- majonez ilość do posmarowania ryżu
- liście szpinaku baby, świeże ilość do nadziania onigirazu (ok. 50 g)
- awokado dojrzałe, pokrojone w 2-3 mm plastry, ilość do nadziania onigirazu
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 477 kcal / 1995 kJ
- Białko
- 19 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Węglowodany
- 73 g
- Błonnik
- 2.2 g