Urządzenia i Akcesoria
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
8 sztuk
Składniki
Gotowanie ryżu i łososia
-
500 g ryżu do sushi
-
1300 g wody
-
450 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry
-
4 łyżki octu ryżowego
-
2 łyżeczki cukru
-
1 łyżeczka soli
Sos teriyaki i szarpany łosoś
-
2 ząbki czosnku
-
15 - 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
150 g sosu sojowego
-
100 g mirinu
-
80 g cukru
-
20 g skrobi ziemniaczanej
Składanie onigirazu
-
8 wodorostów nori
-
majonez ilość do posmarowania ryżu
-
liście szpinaku baby, świeże ilość do nadziania onigirazu (ok. 50 g)
-
awokado dojrzałe, pokrojone w 2-3 mm plastry, ilość do nadziania onigirazu
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Białko
19 g
Kalorie
1995 kJ /
477 kcal
Tłuszcz
13 g
Błonnik
2.2 g
Węglowodany
73 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DRUGIE ŚNIADANIA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sałatka sushi
1 godz. 15 min
Ryż do sushi
1 godz.
Japońska zupa ramen
1 godz. 50 min
Letnie rollsy z sosem z orzeszków ziemnych
1 godz.
Zupa miso z warzywami
30 min
Makaron udon z krewetkami
30 min
Tofu po koreańsku
1 godz. 20 min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 min
Azjatycka zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym
1 godz. 15 min
Pad thai
45 min
Sushi z krewetkami w tempurze
2 godz. 40 min
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1 godz. 20 min