Wersje kompatybilne
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gotowanie ryżu i łososia
- 500 g ryżu do sushi
- 1300 g wody
- 450 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Sos teriyaki i szarpany łosoś
- 2 ząbki czosnku
- 15 - 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 150 g sosu sojowego
- 100 g mirinu
- 80 g cukru
- 20 g skrobi ziemniaczanej
Składanie onigirazu
- 8 wodorostów nori
- majonez, ilość do posmarowania ryżu
- liście szpinaku baby, świeże, ilość do nadziania onigirazu (ok. 50 g)
- awokado, dojrzałe, pokrojone w 2-3 mm plastry, ilość do nadziania onigirazu
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1995 kJ / 477 kcal
- Białko
- 19 g
- Węglowodany
- 73 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Błonnik
- 2.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sushi temaki
1 Std. 30 Min
Letnie rollsy z sosem z orzeszków ziemnych
1 Std.
Japońska zupa ramen
1 Std. 50 Min
Zupa miso z warzywami
30min
Tofu po koreańsku
1u. 20min
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1 godz. 25 min
Bułeczki bao z szarpanym indykiem
2u. 20min
Pad thai
45min
Sałatka sushi
1 Std. 15 Min
Sushi z krewetkami w tempurze
2 godz. 40 min
Ryż do sushi
1 Std.
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1u. 20min