
Urządzenia i Akcesoria
Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
-
300 g wody
-
600 g liści szpinaku, mrożonych podzielonych na kawałki lub w brykiecie
-
150 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
250 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
-
250 g sera ricotta podzielonego na kawałki
-
40 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
50 g mąki pszennej
-
500 g mleka
-
1 łyżeczka soli
-
4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
20 g oliwy z oliwek
-
9 - 12 płatów makaronu, suchego, typu lasagne (10 x 20 cm)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
466.7 kcal /
1952.6 kJ
Białko
25.9 g
Tłuszcz
25.4 g
Węglowodany
34.7 g
Błonnik
2.9 g
Tłuszcz nasycony
14.2 g
Sód
866.3 mg