Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą

Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą

4.7 159 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

  • 300 g wody
  • 600 g liści szpinaku, mrożonych podzielonych na kawałki lub w brykiecie
  • 150 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    150 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 250 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
  • 250 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 40 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 g mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 9 - 12 płatów makaronu, suchego, typu lasagne (10 x 20 cm)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 466.7 kcal / 1952.6 kJ
Białko 25.9 g
Tłuszcz 25.4 g
Węglowodany 34.7 g
Błonnik 2.9 g
Tłuszcz nasycony 14.2 g
Sód 866.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...