![Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/fa46a259-5385-4b25-ae24-a3e91eb34517/Derivates/0f3bd25b-89f1-4d8a-aef5-9e017243ace1.jpg)
Wersje kompatybilne
Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g wody
- 600 g liści szpinaku, mrożonych, podzielonych na kawałki lub w brykiecie
-
150
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 150 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 250 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
- 250 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 40 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 50 g mąki pszennej
- 500 g mleka
- 1 łyżeczka soli
- 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 9 - 12 płatów makaronu, suchego, typu lasagne (10 x 20 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1952.6 kJ / 466.7 kcal
- Białko
- 25.9 g
- Węglowodany
- 34.7 g
- Tłuszcz
- 25.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.2 g
- Błonnik
- 2.9 g
- Sód
- 866.3 mg
Alternatywne przepisy
Lasagne serowa ze szpinakiem
2 Std. 45 Min
Zielone cannelloni
1óra 45p
Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim
1h 20min
Makaron cannelloni ze szpinakiem
1h 20min
Lasagne dyniowa
1óra 45p
Makaron ze szpinakiem w kremowym sosie migdałowym
35 min
Lasagne bolońska
1óra 45p
Lasagne z kurczakiem i szpinakiem
1óra 45p
Faszerowana cukinia z pomidorowym ryżem
1 Std. 10 Min
Lasagne z warzywami
1h 25 min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1h 5min
Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem
1 godz. 35 min