Kalafior Kung Pao z ryżem i sezamową surówką z marchewki
TM5 TM6

Kalafior Kung Pao z ryżem i sezamową surówką z marchewki

3.3 (356 ocen)

Składniki

  • 1 łyżka ziaren sezamu, białego
  • 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 10 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
    lub 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 35 g syropu klonowego
  • 25 g octu ryżowego
  • 5 g oleju sezamowego
  • 80 g napoju roślinnego np. migdałowego, sojowego (patrz wskazówka)
  • 95 g skrobi kukurydzianej
    lub 95 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g sosu sojowego
  • 800 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki
  • 1350 g wody
  • 30 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g ryżu basmati
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g cebuli dymki, tylko biała część, przekrojonej na pół
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • ½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 30 g sosu Hoisin
    lub 30 g sosu barbecue
  • szczypiorek z dymki, posiekany, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2301.2 kJ / 550 kcal
Białko
13.2 g
Węglowodany
99.9 g
Tłuszcz
12.6 g
Tłuszcz nasycony
2 g
Błonnik
9.7 g
Sód
1387.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy