Osłona noża miksującego jest potrzebna.

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest osłona noża miksującego. Dowiedz się więcej

Fajitas z szarpaną wołowiną (z osłoną noża miksującego)
TM6 TM5

Fajitas z szarpaną wołowiną (z osłoną noża miksującego)

4.5 (129 ocen)

Składniki

  • 410 g wody
  • 120 g oliwy z oliwek
  • 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-850, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 4 ½ łyżeczki soli
  • 200 g cebuli, pokrojonej w 1 cm piórka
  • 200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 - 2 szczypty kminu rzymskiego, mielonego
  • 60 g musztardy
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 60 g miodu, płynnego
  • 140 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
  • 200 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki, odsączonej z zalewy
  • ser żółty, średnio twardy (np. cheddar), starty (ok. 50 g), do posypania
  • liście kolendry, świeże, do dekoracji
  • 18 łyżek śmietany, 18% tłuszczu (ok. 200 g)
  • 1 limonka, pokrojona na kawałki

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1680.8 kJ / 401.7 kcal
Białko
10.4 g
Węglowodany
66.3 g
Tłuszcz
12.2 g
Tłuszcz nasycony
2.9 g
Błonnik
4.9 g
Sód
0.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy