Tajska zupa Tom Yum ze spiralizowaną cukinią (TM6)
TM6

Tajska zupa Tom Yum ze spiralizowaną cukinią (TM6)

4.8 (4 oceny)

Składniki

  • 600 g cukinii, Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 20 g oleju
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej, suszonej
  • 5 g korzenia galangalu, suszonego, mielonego (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki liści limonki Kaffir, suszonych (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1200 g wody
  • 200 g krewetek, surowych, dużych, obranych
    lub 200 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych
  • 100 g steka z polędwicy wołowej, pokrojonego w 0,5 cm plastry
    lub 100 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego w 0,5 cm plastry
  • 100 g minikolb kukurydzy, konserwowych
  • 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 limonka, pokrojona w plastry
  • 4 łyżki kolendry, świeżej, tylko liście
  • 1 papryczka chili cayenne, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona w plastry

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1206.1 kJ / 288.3 kcal
Białko
16.4 g
Węglowodany
19.1 g
Tłuszcz
17.3 g
Tłuszcz nasycony
6.7 g
Błonnik
4.1 g
Sód
1316.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy