Urządzenia i Akcesoria
Tajska zupa Tom Yum ze spiralizowaną cukinią (TM6, TM7)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
600 g cukinii Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka czerwonej pasty curry
-
20 g oleju
-
1 łyżeczka trawy cytrynowej, suszonej
-
5 g korzenia galangalu, suszonego, mielonego (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki liści limonki Kaffir, suszonych (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka soli
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
1 łyżka sosu rybnego
-
1200 g wody
-
200 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych200 g krewetek, surowych, dużych, obranych
-
100 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego w 0,5 cm plastry100 g steka z polędwicy wołowej pokrojonego w 0,5 cm plastry
-
100 g minikolb kukurydzy, konserwowych
-
30 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
-
80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 limonka pokrojona w plastry
-
4 łyżki kolendry, świeżej tylko liście
-
1 papryczka chili cayenne, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona w plastry
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1316.8 mg
Białko
16.4 g
Kalorie
1206.1 kJ /
288.3 kcal
Tłuszcz
17.3 g
Błonnik
4.1 g
Tłuszcz nasycony
6.7 g
Węglowodany
19.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Spiralizowana sałatka z wołowiną (TM5)
35 min
Makaron z krewetkami i porem (TM7)
30 min
Makaron z cukinii z krewetkami w orientalnym sosie (TM6, TM7)
25 min
Tajska zupa z krewetkami (Tom Kha Goong)
40 min
Tajski bulion z krewetkami, pikantne jabłka
1 godz. 15 min
Tajska zupa Tom Yum ze spiralizowaną cukinią (TM5)
45 min
Pikantna sałatka z krewetkami, spiralizowaną marchewką i ogórkiem (TM6, TM7)
20 min
Zupa Pho ze spiralizowaną rzodkwią (TM6, TM7)
50 min
Makaron udon z krewetkami
30 min
Pad kra pao (wołowina z tajską bazylią)
45 min
Bulgogi (wołowina po koreańsku)
1 godz. 30 min
Tajska zupa z kurczakiem (Tom Kha Gai)
40 min