Osłona noża miksującego jest potrzebna. 

Do przygotowania tego przepisu potrzebna jest osłona noża miksującego. Dowiedz się więcej

Thermomix Friend jest potrzebny

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix Friend. Dowiedz się więcej

Gulasz wołowy (z osłoną noża miksującego), „ryż” kalafiorowy; Bezglutenowe ciasto cytrynowe
TM6 + Thermomix Friend

Gulasz wołowy (z osłoną noża miksującego), „ryż” kalafiorowy; Bezglutenowe ciasto cytrynowe

4.2 (5 ocen)

Składniki

Glazura

  • 80 g cukru
  • 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

„Ryż” kalafiorowy

  • 800 g kalafiora, podzielonego na 3 cm różyczki

Gulasz wołowy

  • 2 cebule szalotki, przekrojone na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 500 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 700 g wody
  • 200 g marchewki, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone

Ciasto cytrynowe

  • 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 120 g cukru
  • 175 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka, w temp. pokojowej
  • 175 g mieszanki mąk bezglutenowych, do wypieku ciast
    lub 175 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 520 g wody
  • 2 - 3 ziemniaki, średnie (ok. 300 g), pokrojone na 2 cm kawałki
  • 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3370.9 kJ / 805.7 kcal
Białko
26.3 g
Węglowodany
78.8 g
Tłuszcz
46.4 g
Tłuszcz nasycony
22.3 g
Błonnik
8.6 g
Sód
698.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy