Osłona noża miksującego jest potrzebna.

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest osłona noża miksującego. Dowiedz się więcej

Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Gulasz wołowy (z osłoną noża miksującego), „ryż” kalafiorowy; Bezglutenowe ciasto cytrynowe
TM6 + Thermomix® Friend

Gulasz wołowy (z osłoną noża miksującego), „ryż” kalafiorowy; Bezglutenowe ciasto cytrynowe

3.9 (10 ocen)

Składniki

Glazura

  • 80 g cukru
  • 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

„Ryż” kalafiorowy

  • 800 g kalafiora, podzielonego na 3 cm różyczki

Gulasz wołowy

  • 2 cebule szalotki, przekrojone na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 500 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 700 g wody
  • 200 g marchewki, pokrojonej w 1 cm plastry
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone

Ciasto cytrynowe

  • 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 120 g cukru
  • 175 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka, w temp. pokojowej
  • 175 g mieszanki mąk bezglutenowych, do wypieku ciast
    lub 175 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 520 g wody
  • 2 - 3 ziemniaki, średnie (ok. 300 g), pokrojone na 2 cm kawałki
  • 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3370.9 kJ / 805.7 kcal
Białko
26.3 g
Węglowodany
78.8 g
Tłuszcz
46.4 g
Tłuszcz nasycony
22.3 g
Błonnik
8.6 g
Sód
698.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy