
Wersje kompatybilne
Gulasz wołowy (z osłoną noża miksującego), „ryż” kalafiorowy; Bezglutenowe ciasto cytrynowe
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Glazura
- 80 g cukru
- 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
„Ryż” kalafiorowy
- 800 g kalafiora, podzielonego na 3 cm różyczki
Gulasz wołowy
- 2 cebule szalotki, przekrojone na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 500 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 700 g wody
- 200 g marchewki, pokrojonej w 1 cm plastry
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
Ciasto cytrynowe
- 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 120 g cukru
- 175 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka, w temp. pokojowej
-
175
g mieszanki mąk bezglutenowych, do wypieku ciast
lub 175 g skrobi ziemniaczanej - 10 g proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 520 g wody
- 2 - 3 ziemniaki, średnie (ok. 300 g), pokrojone na 2 cm kawałki
- 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3370.9 kJ / 805.7 kcal
- Białko
- 26.3 g
- Węglowodany
- 78.8 g
- Tłuszcz
- 46.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 22.3 g
- Błonnik
- 8.6 g
- Sód
- 698.5 mg
Alternatywne przepisy
Żurek XXL
1h
Kurczak na Varomie; Purée ziemniaczane, surówka z marchewki i selera; Ciasto z kruszonki owsianej z owocami
1u. 40min
Kremowy gulasz cielęcy z ziemniakami; Serniczki na parze z gotowanymi jabłkami
1h 20min
Zrazy wołowe z czerwoną kapustą na ciepło
2u. 10min
Filet z białej ryby (sous-vide) z pieczonymi warzywami (z osłoną noża miksującego)
1h 30min
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
1hod. 15min
Jajka z boczkiem i szpinakiem z Varomy; Fasola w sosie pomidorowym na ciepło
55min
Ryba z fasolką szparagową, salsą verde i szafranowym pilawem; Mus cytrynowo-bazyliowy
55min
Jajecznica z kiełbasą na parze
30min
Kurczak w sosie satay z dynią, brokułami i kaszą pęczak
50min
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z purée ziemniaczanym
1hod. 50min
Ryba z warzywami na parze; Lody z sosem z owoców jagodowych
1hod. 15min