Wersje kompatybilne
Gulasz wołowy (z osłoną noża miksującego), „ryż” kalafiorowy; Bezglutenowe ciasto cytrynowe
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Glazura
- 80 g cukru
- 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
„Ryż” kalafiorowy
- 800 g kalafiora, podzielonego na 3 cm różyczki
Gulasz wołowy
- 2 cebule szalotki, przekrojone na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 500 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 700 g wody
- 200 g marchewki, pokrojonej w 1 cm plastry
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
Ciasto cytrynowe
- 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 120 g cukru
- 175 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka, w temp. pokojowej
-
175
g mieszanki mąk bezglutenowych, do wypieku ciast
lub 175 g skrobi ziemniaczanej - 10 g proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 520 g wody
- 2 - 3 ziemniaki, średnie (ok. 300 g), pokrojone na 2 cm kawałki
- 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3370.9 kJ / 805.7 kcal
- Białko
- 26.3 g
- Węglowodany
- 78.8 g
- Tłuszcz
- 46.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 22.3 g
- Błonnik
- 8.6 g
- Sód
- 698.5 mg
Alternatywne przepisy
Klopsiki z indyka i boczku; Młode ziemniaki; Duszona młoda kapusta
45min
Wolno gotowany gulasz wołowy z dynią i papryką (z osłoną noża miksującego)
5u. 45min
Zupa pieczarkowo-paprykowa; Schab w sosie węgierskim (z osłoną noża miksującego), kasza pęczak i surówka po węgiersku z kiszonej kapusty
2h
Kremowy gulasz cielęcy z ziemniakami; Serniczki na parze z gotowanymi jabłkami
1 Std. 20 Min
Pulpety z kalafiorowym ryżem, papryką i sosem curry
40min
Wolno gotowana wołowina z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
5 Std. 20 Min
Piersi z indyka (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ratatouille i ziemniakami
1 Std.
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym (z osłoną noża miksującego)
1 Std. 20 Min
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 50 Min
Wieprzowina z pieczarkami w sosie własnym i surówka z kalafiora
45min
Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)
4h 20min
Zrazy wołowe z czerwoną kapustą na ciepło
2h 10min