Wersje kompatybilne
Wolno gotowane koreańskie żeberka i fajitas (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 450 g wody
- 25 g oliwy z oliwek
- 300 g mąki pszennej chlebowej (typu 650-750), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ¾ łyżeczki soli
- 200 g gruszek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
- 3 ząbki czosnku
- 40 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 150 g sosu sojowego
- 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
50
g mirinu
lub 50 g białego wina, wytrawnego - 500 g żeberek wieprzowych, płatów, z kością, pokrojonych na 5 cm kawałki
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
1 - 2
łyżeczki mieszanki przypraw z chili
lub 1 łyżka koreańskiej pasty chili (gochujang, patrz wskazówka) - 2 łyżki oleju sezamowego
- ziarna sezamu, białego, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3517 kJ / 840 kcal
- Białko
- 32 g
- Węglowodany
- 100 g
- Tłuszcz
- 36 g
- Tłuszcz nasycony
- 11 g
- Błonnik
- 4.4 g
- Sód
- 2648 mg
Alternatywne przepisy
Żeberka po koreańsku z ryżem i surówką z kapusty i kiełków; Ananasowy pudding z tapioki
2h 30min
Tacos z szarpanym mięsem z kaczki
3h 40 min.
Żeberka po meksykańsku
15 godz. 10 min
Kurczak w sosie ostrygowym (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ryżem jaśminowym
2 godz. 10 min
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2 godz.
Szarpana wieprzowina
4h 15min
Jamajski kurczak jerk
1h 50min
Żeberka w sosie słodko-kwaśnym
40 min
Wolno gotowane żeberka w sosie barbecue (z osłoną noża miksującego)
4h 25min
Grillowane żeberka w słodko-kwaśnym sosie BBQ
2h 30min
Kurczak po koreańsku
30 Min
Wieprzowina stir-fry z warzywami
1 godz. 20 min