![Wolno gotowane koreańskie żeberka i fajitas (z osłoną noża miksującego) Wolno gotowane koreańskie żeberka i fajitas (z osłoną noża miksującego)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/554e1b04-ec6b-4c76-9dd9-009612a70f7c/Derivates/5af41af5-27aa-4771-a39e-b0214c35d541.jpg)
Wersje kompatybilne
Wolno gotowane koreańskie żeberka i fajitas (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 450 g wody
- 25 g oliwy z oliwek
- 300 g mąki pszennej chlebowej (typu 650-750), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ¾ łyżeczki soli
- 200 g gruszek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
- 3 ząbki czosnku
- 40 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 150 g sosu sojowego
- 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
50
g mirinu
lub 50 g białego wina, wytrawnego - 500 g żeberek wieprzowych, płatów, z kością, pokrojonych na 5 cm kawałki
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
1 - 2
łyżeczki mieszanki przypraw z chili
lub 1 łyżka koreańskiej pasty chili (gochujang, patrz wskazówka) - 2 łyżki oleju sezamowego
- ziarna sezamu, białego, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3517 kJ / 840 kcal
- Białko
- 32 g
- Węglowodany
- 100 g
- Tłuszcz
- 36 g
- Tłuszcz nasycony
- 11 g
- Błonnik
- 4.4 g
- Sód
- 2648 mg
Alternatywne przepisy
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2小时
Wolno gotowana wołowina z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
5 Std. 20 Min
Wołowina po burgundzku z kopytkami dyniowymi (z osłoną noża miksującego)
8h 20min
Miniquiche'e z konfitowaną kaczką (z osłoną noża miksującego)
5 godz.
Wolno gotowane żeberka w sosie barbecue (z osłoną noża miksującego)
4 Std. 25 Min
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1 Std. 25 Min
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 50 Min
Fajitas z szarpaną wołowiną (z osłoną noża miksującego)
3 Std.
Burgery z szarpaną wieprzowiną (z osłoną noża miksującego)
4h 50min
Jamajski kurczak jerk
1 Std. 50 Min
Żeberka w sosie słodko-kwaśnym
40 Min
Grillowane żeberka w słodko-kwaśnym sosie BBQ
2 godz. 30 min