
Wersje kompatybilne
Klopsiki jagnięce, kuskus i pikantny sos pomidorowy; Mus czekoladowo-daktylowy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Klopsiki jagnięce
- 400 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 - 20 g mięty, świeżej tylko liście
- 600 g jagnięciny, mielonej podzielonej na kawałki
- 100 g bułki tartej
- 2 jajka
- 850 g wody
- 30 - 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 - 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 2 łyżeczki kolendry, mielonej
- 1 - 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- oliwa z oliwek do natłuszczenia
Mus czekoladowo-daktylowy
- 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 100 g kakao, słodzonego
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu schłodzonej
Pikantny sos pomidorowy
- 4 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- ½ - 1 łyżeczka chili, mielonego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- ½ łyżeczki soli
Kuskus
- 400 g kaszy kuskus
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
- 10 - 15 liści mięty, świeżych grubo posiekanych
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego małe (180-200 g)
- mieszane owoce, świeże (np. truskawki, maliny, czereśnie), do podania (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1288.6 kcal / 5391.5 kJ
- Białko
- 38.9 g
- Tłuszcz
- 81.4 g
- Węglowodany
- 110.6 g
- Błonnik
- 17 g
- Tłuszcz nasycony
- 38.3 g
- Sód
- 1290.1 mg