
Wersje kompatybilne
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora; Młode ziemniaki; Surówka z kalarepy i rzodkiewki
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- 25 g masła (patrz wskazówka)
- 500 g wody
- 700 g ziemniaków, młodych, nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1 ¾ łyżeczki soli
- 2 filety z piersi kurczaka, bez skóry (200-250 g każdy)
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
- 2 łyżki serka kremowego, śmietankowego (ok. 50 g)
- 4 - 5 gałązek koperku, świeżego, tylko liście
- 400 g kalarepy, pokrojonej na kawałki
- 100 g rzodkiewek
- 100 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 70 g jogurtu typu greckiego (patrz wariant)
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1525.2 kJ / 364.5 kcal
- Białko
- 22.5 g
- Węglowodany
- 49.9 g
- Tłuszcz
- 9.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.7 g
- Błonnik
- 10 g
- Sód
- 1173.6 mg
Alternatywne przepisy
Roladka z kurczaka i frytki z marchewki
1 godz.
Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułem (z osłoną noża miksującego)
50 min
Pulpety z indyka i warzywa na parze w sosie musztardowo-pieczarkowym
45 min
Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką
55 min
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym z ziemniakami i surówką z marchewki i kiszonych ogórków
50 min
Ziołowy filet z indyka z marchewką i fasolką oraz purée z ziemniaków i batatów
50 min
Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami i serem z ziemniakami; Kapusta gotowana
1 godz. 10 min
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
45 min
Drobiowa pieczeń z Varomy
1 godz. 15 min
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym
1 godz. 40 min
Kurczak w sosie paprykowym z ryżem; Twarożek z morelami
1 godz.
Pierś z indyka zawinięta w boczek z ziemniakami; Warstwowy deser śliwkowy
1 godz. 50 min